sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Australian Euroviisut

Australian euroviisut

Nyt kun Australia lähes voitti Eurovision laulukilpailun Tukholmassa heti Ukrainan jälkeen, herää kysymys mitä australialaiset, jotka asuvat Aasiassa, oikein tekevät Eurovision kilpailuissa. No samaa, kuin Armenialaiset, Azerbaizanilaiset ja Ukrainalaiset eli hankkivat rauhanomaista ja positiivista mainetta ja osoittavat osaamistaan tuotespektaakkelissa nimeltä euroviisu. Paljon on muuttunut viisukisojen ulkoisessa menossa, mutta jotain yhteistä ja yhdistävää tapahtumaan edelleen liittyy. Täällä puolen on vain hankala seurata  pistelaskua aikaeron vuoksi, vaikka aikataulua oli ilmeisesti venytetty pitkälle yli puolen yön.

Australia, tämä brittihenkinen lähes autio etelämeren saari, on vahvasti sidoksissa Eurooppalaiseen ja Amerikkalaiseen populaarikulttuuriin. Myös täältä ponnistavat tähdet ovat pärjänneet isommilla areenoilla : ACDC, INXS, Olivia Newton-John, Kylie Minoque, the Seekers ym.. Aussien mielestä Bee Gees on myös paikallinen yhtye, mutta Gibbsin veljekset asuivat vain runsaat 10 vuotta Queenslandissa.

Australia sai osallistua ensimmäisen kerran Eurovisuihin viime vuonna EBUn 60-vuotisjuhlan kunniaksi, kun se kutsuttiin erityisvieraana suoraan loppukilpailuun.  Viime vuonna Australia oli loppukilpailussa viides. Tänä vuonna EBU kutsui aussit hieman yllättäen uudelleen mukaan. Nyt piti mennä karsintojen kautta, eivätkä aussit itse saanet äänestää loppukilpailussa puhelinäänestyksessä lainkaan. Lisäksi, jos Australia olisi voittanut, kisat olisi 2017 kuitenkin järjestetty Euroopassa yhteistyössä paikallisen SBS yhtiön ja jonkun Eurooppalaisen isännän kanssa.


Australian viisulaulaja Dami Im on korealaissyntyinen 28-vuotias television  vuoden 2013 X-factor laulukilpailun voittaja, joka on julkaissut mm. Carpenters yhtyeen lauluista coverlevyn huhtikuussa 2016. Viisukappale oli kirjoitettu hänen äänelleen sopivaksi. Ausseilla voisi olla enemmänkin annettavaa eurooppalaiseen musiikki sceneen viisumenestyksen perusteella. Dami on kiertueella Perthissä joulukuussa – ehkä tulee mentyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti